‘EETBAAR’ KANTOORGEBOUW

 

Een team van Nederlandse architecten en ingenieurs heeft een nieuw type gebouw ontwikkeld dat kantoorfuncties en stadslandbouw integreert. Het gebouw heeft een dubbele gevel die als kas functioneert. Daarin worden lokale en speciale gewassen verbouwd. De kas zorgt ook voor alle verwarming, koeling en elektriciteit. Het concept combineert energiezuinigheid, duurzaamheid en gezond voedsel met de behoefte aan een natuurlijke, inspirerende werkomgeving.

 

Aayu architecten, DGMR, IMd Raadgevende Ingenieurs en het Agricultural Economics Research Institute (Wageningen Universiteit) ontwikkelden het concept in het kader van een prijsvraag voor flexibele en duurzame gebouwen.

In het 'Kaskantoor', zoals de ontwerpers hun concept hebben gedoopt, kunnen diverse gewassen worden verbouwd, zoals groenten, fruit en kruiden. Behalve in de kas gebeurt dat ook op het dak. In totaal bestaat eenderde van het vloeroppervlak uit ‘landbouwgrond’. De gewassen maken het gebouw zowel letterlijk als figuurlijk groen. Er kan ‘tussen de druiven’ worden vergaderd en collega’s kunnen zelf de zoete paprika’s plukken die in het bedrijfsrestaurant worden verwerkt. 

Economie, ecologie en energie vallen volledig samen. Het gebouw vangt ’s zomers warmte in de kas op en slaat die op in de bodem voor gebruik in de winter. Koude uit de lucht wordt ’s winters opgeslagen om de kantoren ’s zomers te koelen. In de elektriciteitsbehoefte wordt voorzien door plantenafval uit de kas te verwerken tot biogas. Daarmee wordt een warmtekrachtkoppeling-installatie (wkk) aangedreven. Wat energie betreft is het gebouw volledig zelfvoorzienend.


Het kantoor is constructief volledig van hout, gemaakt van mechanisch geassembleerde, demontabele en bio-cyclische componenten met de hoogste milieuclassificatie. Dankzij een betonnen basis kan het gebouw boven op bestaande gebouwen worden geplaatst. Nieuwe bouw- of landbouwgrond is niet nodig. Een slimme kantoorvloer brengt stralingswarmte en -koeling, verse lucht en data op iedere gewenste plek. In het kader van Het Nieuwe Werken is het gebouw daardoor volledig flexibel in te delen.

Door de opbrengsten uit energieopwekking en landbouw zijn de kosten lager dan van een regulier kantoorgebouw.