Een schrijn voor bijen in een woonwijk

 Cultuur én natuur in de stad: Een samenspel tussen het mensgemaakte en het zelf ontstane, is dit mogelijk ook midden in de stad?

Openbare ruimte is van ons allemaal en hij is dus ook van jou. Openbare ruimte is waardevol – zo waardevol als jij hem zelf maakt.
Ruimte zonder functie wordt snel her-veroverd door de natuur, ook al is het midden in de drukke stad.
Er ontstaat iets vanzelf: biodiversiteit, een spontane wildernis. Het ontdekken van deze plekken is het begin van waarde toekennen.

Zo’n geval van wilde natuur is te vinden op het braakliggend terrein tussen de nieuwbouwwoningen bij het Piet Mondriaanplein in Nieuw West.
Een groot groen veld met paardenbloemen, kauwen en eenden, een berg zand met drukke meeuwen en bij regen twee kleine moerassen.
Ook is er een tijdelijke moestuin om groenten te verbouwen, getimmerd door scholieren en beheerd door vaders en moeders die nog weten hoe dat moet.

Urban Bio Logic verkent het samenspel tussen cultuur en urbane natuur - maar dit door het plegen van ook maar een minimale ingreep. 
Er komt een zandberg. Op de zandberg komt een uitkijkplek. Op de zandberg bouwen we een schrijn.

Een schrijn is een doos voor het bewaren van waardevolle spullen, in de Japanse traditie van de Shinto, het natuurgeloof, laten mensen bij een schrijn hun wensen achter.
In deze schrijn zitten bijen. Zij bestuiven bloemen en planten in de buurt.
De schrijn is gebouwd van rest hout afkomstig van een Amsterdams houtmakerij.

Waarde toekennen doe je zelf. 
Dat begint met het ontdekken van een plek, een nieuw perspectief aannemen; een berg beklimmen, je positioneren.
Je stem verheffen, zeggen wat je mist, wat je hoopt, wat je wenst.
Een bij-drage leveren door nóg meer natuur te laten groeien; zaadmengsel strooien voor de bijen en de kleur van de buurt.

Op 22 juni vierden we met omwonenden en vrienden de langste dag van het jaar op het veld bij het Piet Mondriaanplein.
De schrijn is onthuld en met wensen voorzien, er is bloemenmengsel gezaaid en er gebarbecued.


Het Beeshrine project is een interventie van Platform Openbare Ruimte, opgezet door Carolien Ligtenberg.
Het ontwerp is gemaakt door aayu architecten uit Amsterdam. aayu past biologisch bouwen – energiezuinig, gezond en biodivers – met name toe op bestaande gebouwen in de dichtbevolkte stad; URBAN BIO LOGIC.